Fermentované nápoje jsou v gastronomii velkým trendem. Zvláště pak takto připravená sycená limonáda z cukru, čaje a kolonizovaných bakterií včetně kvasinek, tzv. kombucha. Její pozitivní vliv na střevní mikroflóru jí řadí mezi top nápoje roku 2020. Ač si mnozí lidé myslí, že se jedná o houbový čaj, tak to pravda není.
Příjemná změna místo sodovky s mnohými benefity
Kombucha je výsledkem kvašení výše zmiňovaných surovin a tělu dodává hlavně vitamíny B a polyfenoly. Podporuje funkci střev, je vhodná pro lidi se špatným vyprazdňováním stolice, je jakousi prevencí zácpy. Mimo toho, dokáže posílit i imunitu a duševní zdraví. Vlastní také příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Díky antioxidantům odstraňuje z těla volné radikály, které mohou v přemíře souviset s rozvojem rakoviny, srdečních nemocí a neurodegenerativních poruch. Obsah kyseliny glukuronové sehraje úlohu při očistě jater. Dalších výzkumů je však ještě zapotřebí. Antimikrobiální vlastnosti jí však nikdo neodpáře.
Co je dobré dodržet?
Pozor si musíte dát při přípravě, jelikož nedodržení určitých zásad jako je např. prodloužená délka fermentace, může vést k nevolnosti, zvracení, bolestí žaludku a závratím. To samé platí v případě, že nedodržíte její stanovené množství a pijete jí více, než je zdrávo. Vyhnout by se jí měly zejména těhotné nebo kojící ženy a diabetici (sladké pití). Zda by mohla pomoci v boji s cukrovkou 2. typu je zatím ve hvězdách, údajně vlastní i účinek na snižování hladiny cukru, i když se jedná o sladké pití (proto zatím to omezení). Předem zakoupenou kombuchu či další suroviny na výrobu si lidé zakoupí i online a připravit si jí doma, ale pohodlnějším a bezpečnějším způsobem je zatím její konzumování v nabízených restauračních zařízeních. Koneckonců máme svobodnou volbu v rozhodování, jak se budeme cítit a co budeme pít a jíst, co nám dělá dobře a co naopak.