Home / Hubnutí / Hubnutí: Proč byste měli v zimním období zázvor konzumovat každý den?

Hubnutí: Proč byste měli v zimním období zázvor konzumovat každý den?

Ze zázvoru lékařského s oblibou používáme především kořen, který má výraznou, aromatickou, až citrusovou a sladce pikantní vůni. Zázvor je hojně užíván v indické a čínské kuchyni. V našich končinách se stal také velmi oblíbeným, nejen pro svou jedinečnou vůni a pikantní chuť, ale především pro účinky, které vašemu organismu přináší.

Zázvor a hubnutí

Zázvor je dokonalým pomocníkem v boji proti nadváze a celulitidě. Obsahuje totiž látku zvanou gingerol, která je chemickým obsahem podobná kapsaicinu (látce v chilli papričkách). Zázvor má dokonalou vlastnost, a to že v zimě zahřeje váš organismus a zrychlí metabolismus, což prospívá procesu hubnutí. Začnete prostě rychleji a lépe spalovat. Při vnější aplikaci vás chrání proti celulitidě. Kromě toho je zázvor skvělou prevencí proti chřipce a nachlazení, snižuje cholesterol a zklidňuje trávicí trakt. Pravidelně by si ho měl dopřávat každý z nás, nejen ten, kdo potřebuje zhubnout.

Jak si zázvor zakomponovat do jídelníčku?Hubnutí: Proč byste měli v zimním období zázvor konzumovat každý den?

Zázvor si buďto stačí nakrájet nebo nastrouhat a zalít horkou vodou. Takovýto čaj můžete konzumovat ráno i večer. Připravit si můžete také výluh, který bude obsahovat více aktivních látek. Ten si připravíte jednoduše. Stačí nastrouhaný zázvor den předem zalít studenou vodou a nechat do druhého dne odstát. Skvělá je také zázvorová limonáda s mátou. Zázvor můžete zakomponovat do sušenek i do slaného jídla.

Kuřecí na zázvoru

Opravdu skvěle chutná kuřecí maso na zázvoru a nejenže skvěle chutná, ale je i ideálním jídlem pro všechny, kteří si chtějí udržet svou váhu. Hubnutí: Proč byste měli v zimním období zázvor konzumovat každý den?

  • kuřecí prsa
  • paprika (můžete použít také brokolici či mrkev)
  • med
  • cibulka
  • zázvor (nastrouhaný či nakrájený na drobno)
  • sůl a pepř
  • rýže

Nejdříve si nakrájejte cibulku, klidně na větší kousky a pomalu osmahněte na oleji. Až bude cibulka krásně měkká, přidejte 2 lžíce medu a nastrouhaný zázvor. Řádně osmahněte. Nyní přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso, již osolené a opepřené, zamíchejte a nechte maso zatáhnout a lehce opéci. Přisypte také nakrájenou zeleninu podle vlastní chuti. Podlijte trochou vody a nechte dojít. Zelenina by měla zůstat křupavá. K této směsi se skvěle hodí jasmínová rýže. Dobrou chuť!

O Daniela

Shlédněte také

Správné trávení je základ aneb jaké potraviny jsou bohaté na obsah trávicích enzymů

Správné trávení je základ aneb jaké potraviny jsou bohaté na obsah trávicích enzymů

Trávení je nesmírně důležité pro zdravý chod celého organismu. Bez správného trávení a zdravého trávicího …