Milujete sladké? Čeká vás narozeninová oslava či jiná událost, na které nesmí chybět sladká odměna? Vyzkoušejte si připravit muffiny, nezklamou ani dospělé, ani malé děti, kterým je můžete ozdobit krémem a oříšky, čímž vám vznikne varianta cupcakes. Dnes vám přinášíme recept zdravou variantu chutných muffinů.
Zdravé muffiny
Muffiny jsou jakési malé nadýchané buchtičky, které se pečou v papírových košíčkách či speciální formě. Po upečení náležitě vyběhnout a většinou jejich vršek vzhledně popraská, což je normální a i vítané. Muffiny jsou vláčné a velice chutné, pokud je ozdobíte krémem, nazývají se cupcakes.
Zdravé muffiny si můžete připravit na desítky variant, stačí místo klasické mouky použít celozrnnou či bezlepkovou a nezdravé ingredience vyměnit za zdravější. Zkuste například makové, řepové, rebarborové či mrkvové muffiny, určitě nebudete litovat. My si dnes ukážeme recept na speciální celozrnné muffiny s čokoládou.
Ingredience:
- 250 g špaldové celozrnné mouky (můžete nahradit pšeničnou celozrnnou)
- 200 g třtinového cukru
- 170 g čokolády (50-75% kakaa)
- 60 g karobu nebo hořkého kakaa
- 1 lžička sody na pečení
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mořské soli
- 2 vejce
- 240 ml jogurtu
- 120 ml mléka
- 120 ml rostlinného oleje
Příprava:
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů, jiné na 200 °C. Formu na muffiny vymažte nebo vyložte papírovými formičkami. V jedné míse si smíchejte mouku, karob (kakao), sůl a sodu. Čokoládu si nasekejte na malé kousky, přibližně 0,5 cm velké. V druhé míse si připravte cukr, vanilkový extrakt, vejce, jogurt, mléko a olej. Směs míchejte, dokud se nepropojí a cukr nerozpustí. Nyní do této směsi přidejte suchou směs, promíchejte a na závěr přidejte 3/4 nasekané čokolády. Vzniklé těsto rozdělte do 12 formiček, na každý z nich nasypejte zbylou čokoládu. Pečte 20 minut. Muffiny jsou hotové ve chvíli, kdy špejle vyjde po zapíchnutí do těsta čistá.