Hledáte inspiraci na zdravou sladkou snídani, která potěší vaše chuťové pohárky i figuru? Vyzkoušejte dýňové lívance s borůvkami, které skvělé kombinují dvě potraviny, které byly ještě nedávno sezónní. Pokud vám doma zbyla dýně, dýňové pyré či zmražené borůvky, je pro vás tento recept ideální. Zamilujete si ho nejen vy, ale i vaše děti!
Bezlepková verze lívanců
Tyto lívance jsou skvělým zdrojem vlákniny do vašeho jídelníčku, a to zvláště díky borůvkám a dýňovému pyré. Neobsahují lepek a jsou vhodné pro osoby s alergií či nesnášenlivostí na lepek. Díky tomu, že neobsahují lepek jsou velmi lehké a zbytečně nezatíží váš trávicí trakt. Dozdobovat je můžete i dalším ovocem či si z mraženého ovoce připravit přeliv. Stačí ovoce vsypat do hrnce, přidat trochu vody a sladidla, ať už je to med, stevie či rostlinný sirup a mírně povařit. Poté s touto dobrotou hotové lívance přelijte. K lívancům se skvěle hodí také jogurt či smetana, použít můžete klasické kravské výrobky, či rostlinné. Vyzkoušejte kokosový, sojový či rýžový jogurt. Rozdíl poznáte, ale chuť těchto jogurtů je svěží a příznivá vašemu trávení.
Ingredience:
- 1 šálek bezlepkové mouky (můžete zvolit pouze mouku pohankovou či směs různých mouk)
- 2 vejce
- 1 šálek kokosového mléka
- ½ šálku dýňového pyré
- ½ šálku čerstvých nebo zmrazených borůvek
- 1 čajová lžička skořice
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Připravte si větší mísu. Do té smíchejte všechny mokré přísady, tedy mléko, vejce, dýňové pyré, vanilkový extrakt a skořici. Rozmíchejte a přisypte mouku. Zamíchejte těsto, které by mělo mít klasickou lívancovou konzistenci, tedy o něco hustší. Pokud chcete potěšit své děti, můžete do těsta několik borůvek rozmačkat, aby byly lívance fialové. Smažte lívance na kokosovém oleji a podávejte s javorovým sirupem, borůvkami či jiným lesním ovocem a přidat můžete také kokosový jogurt, který je v této kombinaci nesmírně chutný.