Hubnutí nemusí být nudné, pokud se zaměříte na čerstvé potraviny. Co to znamená? Jíst čerstvé potraviny je nejenom potřebné, ale i žádoucí a jen když si vytvoříte vyvážený a zdravý jídelníček, tak jejich klady oceníte. Jaké jsou čerstvé potraviny?
Pojďme se podívat na klady:
1. Čerstvé ovoce a zelenina nemají žádné konzervační látky a žádnou přidanou barvu!
2. Poskytují dostatek vitamínů, minerálů, antioxidantů, vlákniny, vody a stopové prvky.
3. Mají vysoký obsah vody – vynikající zdroj hydratace pro tělo.
4. Jsou vizuálně přitažlivé.
5. Jejich pevné textury vyžadují nutnost žvýkat, takže je jíme pomaleji a pocit sytosti vydrží déle.
6. Lépe se vstřebají do těla a tím je méně práce pro trávicí systém.
7. Jsou bezpečnější – obsahují méně nežádoucích umělých chemických látek.
8. Jsou plné čisté energie.
Konzumace vařených jídel
1. Teplo ničí vitalizující živiny v čerstvých potravinách.
2. Účinnost vlákniny ve vařených čerstvých potravinách se snižuje.
3. Vařená zelenina má tendenci být měkká, a proto vyžaduje méně žvýkání, což znamená, že jí sníte rychleji a brzy se dostaví pocit hladu.
4. Teplo také ničí enzymy v čerstvých potravinách, které jsou nezbytné pro trávení. To znamená, že tělo má nedostatek nutných enzymů pro trávení, jenž může vést k zažívacím problémům.
5. Teplé jídlo může obsahovat množství nezdravých látek, jenž svojí škodlivostí přebijí potencionálně zdravé látky, jenž v jídle zůstanou i po tepelném opracování.
Jak vidíte, je velmi důležité jíst dostatek čerstvých potravin a pokud možno se vyhýbat smaženým či jinak tepelně upraveným potravinám. I druh potravin totiž rozhoduje o Vaší váze.