Trávení je nesmírně důležité pro zdravý chod celého organismu. Bez správného trávení a zdravého trávicího systému se vám bude jen horko těžko hubnout. Dopřejte si proto ve své stravě potraviny bohaté na obsah trávicích enzymů, které podpoří správné trávení.
Trávicí enzymy
Trávicí enzymy jsou skupinou enzymů, které vytváří lidský organismus proto, aby mohl trávit. Během trávení dochází k rozkladu různých složek potravy na jednodušší stavební celky. Trávicí enzymy se v podstatě dají rozdělit do čtyř kategorií podle toho, jaké typy molekul rozkládají. Dělí se na proteázy (rozklad bílkovin na aminokyseliny), lipázy (rozklad tuků na mastné kyseliny), nukleázy (rozklad nukleových kyselin na nukleotidy) a amylázy, sacharózy a maltózy, které se starají o rozklad sacharidů.
Podpora trávení
Díky některým potravinám, které jsou bohaté na obsah trávicích enzymů, můžete hravě podpořit zdravé trávení. Jaké to však jsou?
Banány
Důležité je zmínit banány, které obsahují dva trávicí enzymy, tedy amylázu a maltózu. Ty se starají o rozložení složitých sacharidů. Banány jsou zdraví přínosné i svým obsahem draslíku a vlákniny, které podporuje správné trávení.
Ananas
Ananas je dobrým zdrojem bromelainu, enzymu, které štěpí bílkoviny na potřebné „stavební kameny“.
Avokádo
Velmi populárním ovocem se stalo právě avokádo, které je i zdraví nesmírně přínosné díky obsahu zdravých tuků. Avokádo obsahuje enzym lipázu, která podporuje správné trávení tuků.
Kefír
Tento kvašený mléčný nápoj se připravuje nejčastěji z kravského mléka a kefírových zrn (kombinace bakterií a kvasinek). Kefír je zdraví velmi přínosný a stará se o správný chod trávicího systému. Vytváří nepříznivé prostředí pro různé patogeny a vytěsňuje je. Obsahuje lipázu, laktázu a proteázu, které rozkládají tuky, laktózu a bílkoviny.
Zázvor
Zázvor je dobrým zdrojem enzymu zvaný jako zingibain. Ten pomáhá zvýšit produkci enzymů v lidském těle a napomáhá trávicímu traktu štěpit bílkoviny.