Máte doma odšťavňovač a příliš ho nepoužíváte? To je opravdu velká škoda. Odšťavňovače jsou v kuchyni skvělými pomocníky, zvláště pokud se snažíte zhubnout či se zdravě stravovat. S odšťavňovačem můžete odšťavnit vše, na co si vzpomenete, mrkev, jablka, grepy, okurky, pomeranče a také řepu. Šťáva z řepy je skvělým pomocníkem při hubnutí i udržení celkového zdraví organismu. Proč si ji dopřávat každý den?
Červená řepa obsahuje:
Ptáte se: Proč je důležité červenou řepu konzumovat? Jde především o látky, které jsou v červené řepě zastoupeny. Obsahuje totiž minerální látky (sodík, draslík, hořčík, vápník, zinek, železo, selen, jód, mangan), vitamín B, provitamín A, pektin, který podporuje vylučování cholesterolu a radioaktivních látek z těla, betain, který bojuje proti vzniku rakoviny, antokyany, což jsou barviva, které chrání před vznikem vysokého krevního tlaku.
Konzumace červené řepy
Červená řepa se stává skvělým ochráncem před vznikem rakoviny. Vhodná je pro osoby trpící chudokrevností, jelikož podporuje tvorbu červených krvinek. Díky jejím žlučopudným vlastnostem je vhodná při žlučových kamenech. Řepa je jednoduše lékem na vaše trávení, které celkově zlepšuje. S konzumací šťávy z červené řepy bojujete také proti reumatu, únavě a poruchách menstruace.
Šťáva z červené řepy
Tím nejlepším způsobem, jak konzumovat červenou řepu, je pít ji v podobě šťávy. Šťáva z červené řepy není tepelně upravená a zachovává si všechny přínosné látky pro vaše tělo. Navíc se vám také každý den nechce vařit pokrm z červené řepy, ale jednou za dva dny si šťávu z červené řepy rádi dopřejete. Kombinovat ji můžete se šťávou z jablek či mrkve a doslazovat podle chuti medem. Řepa je však sama o sobě poměrně sladkou. Nejste-li na pití šťávy z červené řepy zvyklí, začněte ji užívat v kombinaci s jinou šťávou či naředěnou s vodou. Jako prevence se doporučuje užívání 1-2 sklenic šťávy červené řepy za týden.