Slyšeli jste již o hummusu? Tradičním pokrmu, který se připravuje na Středním východu? Hummus je studený pokrm, který se připravuje z cizrny, olivového oleje, česneku, pasty tahini, soli a citronové šťávy. Je to zdravá delikatesa, kterou si můžete dopřát se zeleninou k večeři, s pečivem k obědu či na s krekry jako odpolední svačinku. Připravte si ho dnes spolu s námi na dva způsoby.
Cizrnový hummus
Příprava hummusu je velmi snadná a rychlá a oceníte jej ve chvílích, kdy se vám jednoduše nechce vařit.
- 200 g cizrny
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z citronu
- 100 g pasty tahini
- mletý římský kmín
- sůl a pepř
Při přípravě hummusu je důležitá především vaše chuť, jelikož si jej můžete dochucovat podle sebe. Nejdříve propláchněte uvařenou či sterilizovanou cizrnu. Vhoďte ji do mixéru a rozmixujte, přidejte citronovou šťávu, česnek, sůl, mletý pepř, olivový olej, římský kmín a sezamovou pastu a vše mixujte do hladké hmoty. Finální konzistence by měla připomínat vyšlehaný tvaroh. Podává se hluboké mističce posypaný sezamovými semínky, pokapaný olivový olejem spolu s olivami. Vy si můžete pokrájet také zeleninu, kterou budete do hummusu namáčet. Namazat si jej však můžete i na krekry nebo jiný druh pečiva.
Řepový hummus
Samozřejmě existují různé variace na klasický cizrnový hummus. Jedním z nich je řepový hummus, který má krásnou barvu.
- 400 g cizrny
- 2 citrony
- 500 g červené řepy
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- sůl a pepř
- bílý jogurt
Nejdříve si uvařte červenou řepu, skvěle také chutná, pokud místo vaření zvolíte pečení například v alobalu s olivovým olejem. Následně ji oloupejte. Připravte si mixér, do kterého přidáte propláchnutou cizrnu, šťávu z citronů a římský kmín. Servírujte v hluboké misce s trochou jogurtu a kouskem pečiva. Posypat můžete hummus i lístky máty, které jídlu přidají osvěžující chuť.